Nieuws

',
',
',
',
',
',
',
',
',
',

KORT NIEUWS VAN HET STEDENCONTACT ZEVENAAR-WEILBURG

Brandweervereniging Zevenaar op bezoek in Weilburg.

De Feuerwehr van zusterstad Weilburg was onlangs gastheer van de Brandweervereniging Zevenaar. In de geschiedenis van het Stedencontact zijn er diverse contacten geweest tussen de twee organisaties.
Hieronder geeft Henk van Limbeek van de Zevenaarse brandweer een impressie van de uitwisseling.

Op 1, 2 en 3 september heeft een flinke delegatie (43 personen) van de brandweer Zevenaar een bezoek gebracht aan de Feuerwehr  Weilburg.
Na een heenreis vol file werd het gezelschap zeer hartelijk ontvangen in de brandweer kazerne in Weilburg, waar de Kaffee mit kuchen gretig aftrek vond.
In zijn welkomstwoord benadrukte burgemeester Johannes Hanisch het belang van een stedenuitwisseling zoals die nu bestaat tussen Zevenaar en Weilburg.
Tevens vertelde hij dat hij goede contacten heeft met Lucien van Riswijk en ook af en toe Jan de Ruiter nog spreekt.
Na de kamerindeling in het hotel en opgefrist te zijn werd gezamenlijk gegeten in Grieks restaurant Poseidon.
Op de 2e dag werd, na een goed ontbijt, de groep in 2-en gesplitst: 1 groep ging onder begeleiding van oud burgemeester Hans-Peter Schick een stadswandeling maken en 1 groep ging naar het Bergbau museum, na een uur werden de groepen omgedraaid. ‘s Middags kon gekozen worden tussen een bezoek aan de kristalgrotten of het wildpark.
De dag werd afgesloten met een uitgebreide barbecue in het tipidorp van Weilburg wat doorging tot in de late uurtjes.
Na het ontbijt op de 3e dag werd in de brandweergarage wat cadeaus uitgewisseld (bier uit Weilburg en bier uit (oud)Zevenaar).
Na wat demonstraties van de Weilburgse brandweervoertuigen en wat drankjes en hapjes, werd de afspraak gemaakt voor een tegenbezoek van Weilburg aan Zevenaar,  afscheid genomen en werd de terugreis naar Zevenaar ingezet.

Mede door een financiële bijdrage van het Zevenaars Comité voor het stedencontact kan worden terggezien op een zeer geslaagd weekend.

Weilburgers waren bij het Najaarsfestival van Muziekstad Zevenaar

Zondag 10 september jl. waren acht Weilburgers op bezoek in Zevenaar.

Het Zevenaars Comité voor het stedencontact heeft de gasten ontvangen en hen via een bustocht rondgeleid door de “oude en nieuwe gemeente Zevenaar”. Zo werd de nieuwe overnachtingshaven in Spijk, Groot Holthuizen en de Turmac Cultuurfabriek bezocht. Na de lunch werd met plezier genoten van het programma.

WIJ uut Zènder weer te gast op Residenzmarkt Weilburg.

Dit dweilorkest heeft in de afgelopen jaren naam en faam verworven in de Duitse zusterstad.

De VVV Weilburg heeft WIJ daarom weer uitgenodigd voor de Residenzmarkt op 7 en 8 oktober a.s. Het dweilorkest gaat dan in de straten, cafés e.d. diverse optredens verzorgen en is daarmee zeker weer het muzikale hoogtepunt van de Markt.

von 4.4.2023

Ehrung für Freunde aus Zevenaar

Hanisch verleiht Partnern Medaille

Die Stadt Weilburg pflegt Partnerschaften mit mehreren Städten in Europa. Gegenseitig werden Besuche auf Festen und zu besonderen Anlässen abgestattet sowie viele gemeinsame Unternehmungen gemacht.
Einige Partnerschaften mit Weilburg bestehen bereits seit vielen Jahrzehnten, so beispielsweise die erste Städtepartnerschaft mit Privas in Frankreich seit 1958. Die Freundschaft mit Zevenaar in den Niederlanden, wird seit 1966 intensiv gepflegt.

Für das langjährige Engagement in der Städtepartnerschaft und für besondere Verdienste um das Zusammenleben im europäischen Haus hat Bürgermeister Johannes Hanisch dem „Zevenaarer Stedencontactcomité“ die Johannes Meyer Medaille verliehen.

Die Auszeichnung wurde auf Anregung des Städtepartnerschaftsvereins vorgenommen und ging an Jan Boerboom, Theo Gijsberts, Inge Gijsberts-Bloem, René Wijnbergen und Geert Vos aus Zevenaar. Sie wurden bei ihrem jüngsten Besuch in Weilburg mit der Auszeichnung überrascht.

Jan Boerboom ist seit Beginn der Städtepartnerschaft zwischen Weilburg und Zevenaar im Jahr 1966 in den Austausch von Jugendlichen und Erwachsenen eingebunden und somit über 50 Jahre ein Unterstützer für die freundschaftlichen deutsch-niederländischen Kontakte.
Weitere langjährig engagierte Garanten im Komitee sind Theo Gijsberts, seine Tochter Inge Gijsberts-Bloem, René Wijnbergen und Geert Vos, die sich in Zevenaar mit Elan für den Austausch mit Weilburg unter anderem auf schulischer, musikalischer und sozialer Ebene einsetzen. René Wijnbergen, der bei der Auszeichnung nicht in Weilburg sein konnte, erhielt die Ehrung ein paar Tage später in Zevenaar.

Mit der Johannes Meyer Medaille werden seit über zehn

Jahren Menschen für ihre Verdienste um das kulturelle Leben in der Stadt Weilburg ausgezeichnet. Die Medaille erinnert an Oberstudienrat Johannes Meyer (1925 – 1998), der am Gymnasium Philippinum lehrte, die Weilburger Schlosskonzerte ins Leben rief und engagiert weitere Aufgaben als Vorsitzender des Filmclubs, der Weilburger Theatergemeinde sowie der Weilburger Musikschule bis zu seinem Tod wahrgenommen hat.

 

Klarer Sieg für Johannes Hanisch

Dat was de kop en bovenstaande foto in het Weilburger Tageblatt van maandag 13 maart jl.
Burgermeester Hanisch (CDU) van onze zusterstad Weilburg heeft afgelopen zondag de (her)verkiezing met ruime meerderheid (76% tegen 23%)gewonnen van zijn opponent Jan Kramer (SPD).

Hanisch blijft daarmee voor de komende zes jaren Weilburgs burgemeester en dus ook nauw betrokken bij de stedenband Zevenaar-Weilburg.
Het Zevenaars Comité voor het stedencontact is daar blij mee. Hij heeft verschillende keren laten zien dat hij een warme voorstander is van het stedencontact en daarbij vooral oog heeft voor de (veranderende) rol en functie in de huidige samenleving.

Uitwisseling Liemers College met Gagernschule Weilburg.

Na een gedwongen “rustpauze” (corona) is de uitwisseling van het Liemers College met de Gagernschule in Weilburg weer hervat.

Onder leiding van de leerkrachten Juliane Groenen-Swillus (LC) en Martina Zimmermann (Gagernschule) hebben de leerlingen via brieven en appberichten contacten gelegd.

Dit alles kreeg woensdag 8 maart jl. een vervolg in Keulen. Daar komen de groepen van de twee scholen bij elkaar (ca 60 leerlingen van het LC ) om daadwerkelijk met elkaar kennis te maken. Daarvoor is een programma samengesteld waarbij het persoonlijk contact voorop staat.

Het Zevenaars Comité voor het stedencontact heeft voor deze uitwisseling een bijdrage verleend in de reiskosten.

 

Impressie van de uitwisseling

Unsere Reise nach Köln

Op 8 maart zijn de leerlingen uit Mavo 4 met Duits in hun vakkenpakket op reis gegaan naar Keulen. Om half 8 vertrokken we met een bus vol enthousiaste leerlingen. Bij aankomst in Keulen hebben we als eerste de Kölner Dom bezocht. Een imposant bouwwerk dat veel indruk maakte.
Daarna stond de kennismaking met de Duitse leerlingen van de Heinrich-von-Gagernschule uit Weilburg op het programma. Nadat iedereen over zijn drempel was gestapt leerden ze zich tijdens de speed-date met meerdere rondes nader kennen.

De wandeling over de Hohenzollernbrücke en de Deutzer Brücke met wat natte sneeuw vergde wat uithoudingsvermogen. Na een mooie groepsfoto begon de Stadtralley in gemengde groepjes van vijf. Tussentijds werd er veel geshopt en ontstonden er leuke contacten met de leeftijdsgenoten. Iedereen verzamelde zich vermoeid, maar voldaan weer stipt op tijd voor de Kölner Dom. Tijdens de terugreis kwamen alle aankopen tevoorschijn en de adrenaline eruit.

Kortom een geslaagde dag!

 

Recente ontwikkelingen

In mei jl. hebben Weilburg en Zevenaar afspraken gemaakt over een hernieuwde start van het stedencontact.

U kut hierover meer lezen bij het onderdeel Recente ontwikkelingen van de Algemene Informatie.

Zevenaar 23 mei 2021

Bij onze zusterorganisatie in Weilburg is het idee ontstaan om een soort brochure samen te stellen van gerechten uit de verschillende zustersteden.
De gedachte daarachter is dat we op die manier toch nog een beetje met elkaar zijn/blijven verbonden.
Een aantal mensen uit de zustersteden heeft Weilburg voorzien van recepten en de keuze die daaruit is gemaakt is verwerkt in een brochure.
Wij denken dat we verschillende mensen uit onze “stedencontactfamilie” een plezier doen met dit leuke initiatief.
De brochure is hier te downloaden en te gebruiken.

Smakelijk eten!

Weihnachtsmarkt 2022.

Het Zevenaars Comité voor het stedencontact is weer naar de Weihnachtsmarkt in Weilburg geweest. Deze markt kon tijdens de twee coronajaren niet worden gehouden .
Jan Boerboom, Geert Vos en Theo en Inge Gijsberts hebben Zevenaar gerepresenteerd op 9, 10 en 11 december jl in de Duitse zusterstad.
En ook dit keer was het weer een sfeervol gebeuren op de fraai verlichte Marktplaats dat met de kersthuisjes tegen de achtergrond van het Oude Raadhuis een Anton Pieck-achtig decor vormde.
Tijdens de marktdagen gaat het vooral om de vele contacten en gesprekken met de bezoekers over de gang van zaken in Zevenaar, over uitwisselingen e.d. Daarnaast worden de Weilburgers getrakteerd op enkele lekkernijtjes die typisch horen bij het Sinterklaasfeest en de kerstsfeer in Zevenaar en Nederland. En er wordt informatiemateriaal van “Liemers, helemaal goed” uitgereikt aan de bezoekers.

De belangstellenden waren blij met de Zevenaarse aanwezigheid. Herinneringen aan allerlei zaken kwamen voorbij, er werd informatie uitgewisseld en er waren dit keer relatief veel gesprekjes met uit Nederland afkomstige mensen en met echtparen waarvan de “ene helft” Nederlandse ouders had.

Juist de vele persoonlijke contacten en gespreken maken het zinvol om aanwezig te zijn op de Weihnachtsmarkt. Het lijkt ook een goed begin van de nieuwe toekomst van de stedenband.

Weilburg had ook nog een verrassing in petto voor de Zevenaarse Comitéleden. Zij ontvingen van burgemeester Hanisch de Johannes Meyer Medaille als dank en respect voor hun engagement en inzet voor de vriendschapsbanden tussen de beide steden.

 

Al met al: het was goed en zinvol dat Zevenaar weer aanwezig was op de Weilburgse Weihnachtsmarkt!